Det har blivit en stor trend att äta glutenfritt men för alla är det inte en självklarhet varför man gör det och vad exakt det innebär. Så vi tar det från början.
Vad är gluten?
Gluten är en allmän samlingsterm för de proteiner som finns i sädesslag som bland annat vete, råg och korn och alla produkter som innehåller några av dessa spannmål. Gluten hjälper livsmedel att behålla sin form och fungerar som ett lim som håller ihop maten. Gluten finns även i couscous, bulgur, mannagryn, seitan, semolina, spelt, dinkel och kamut.
Varför undviker man gluten?
De vanligaste orsakerna till att man äter glutenfritt är just överkänslighet, celiaki och spannmålsallergi. Celiaki är en kronisk sjukdom som förekommer hos personer som är benägna att få en skada i tunntarmen vid glutenintag. Det innebär att glutenprotein startar en inflammation i tunntarmen som skadar slemhinnan. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa.
Vissa väljer även att äta en glutenfri kost, eller en kost utan till exempel pasta och vitt bröd, av andra skäl.
Läs mer om celiaki och glutenfritt hos Svenska Celiakiförbundet.
Glutenfria recept
Hos oss på Friggs har du många glutenfria produkter att välja bland. Här hittar du också tre favoritrecept, och våra övriga recept hittar du här.